‘Focus minder op geld en meer op kansen bij reorganisatie’ 

Bij reorganisatieprocessen ligt tijdens de vakbondonderhandelingen de focus te veel op geld. De ontslagvergoedingen krijgen te veel aandacht, wat niet goed is voor de ontslagen werknemer, de achterblijvende collega’s en de organisatie zelf zo stelt reorganisatie- en beloningsdeskundige Ian Lendering van AWVN in een beschouwing op de website van de werkgeversvereniging.

De aandacht zou tijdens de onderhandelingen meer uit moeten gaan naar nieuwe kansen: het vinden van een andere baan voor de ontslagen werknemers en het optimaliseren van de prestaties van de resterende werknemers in de vernieuwde organisatie.

 

 

Ontslagvergoeding

Het aantal reorganisaties neemt sterk toe als gevolg van de economische recessie, volgens AWVN. In de sociale plannen die bij deze reorganisaties worden gemaakt wordt onder druk van de vakbonden veel nadruk gelegd op de hoogte van de ontslagvergoeding. Deze focus op geld gaat ten koste van het zoeken van en bemiddeling naar nieuw werk, volgens Lendering. Het belang van de ontslagen werknemers is hierbij niet gebaat, gezien hun perspectief op een nieuwe baan kleiner wordt.

 

 

Opleiding

Volgens de werkgeversvereniging moet veel geld en energie worden gestoken in een brede opleiding en ontwikkeling van werknemers. Alle partijen hebben hier baat bij: werkgevers kunnen sneller en makkelijker de organisatie aan andere situaties aanpassen, werknemers kunnen makkelijker een nieuwe baan vinden mocht hun huidige baan vervallen en vacatures op de arbeidsmarkt zijn makkelijker in te vullen.

 

 

[Bron]