100.000 banen erbij in 2014 is mogelijk

Een vermindering van de lastendruk voor bedrijven van 8 miljard euro gecombineerd met een investeringsimpuls van 6 miljard zou op korte termijn 100.000 mensen aan het werk kunnen helpen. Dat stelt onderzoeksbureau Panteia in een maandag aan het kabinet aangeboden maatregelenpakket.

Het bureau heeft onderzoek gedaan hoe de overheid de werkgelegenheid weer kan laten toenemen. Hiervoor zouden in de ogen van Panteia vooral maatregelen genomen moeten worden die het midden- en kleinbedrijf een oppeper geven. Dat is de banenmotor van de Nederlandse economie, stellen de onderzoekers.

 

De overheid zou deze ondernemers bijvoorbeeld kunnen helpen door hen toe te staan voortaan elektronisch hun zaken met de overheid af te handelen. Daardoor zouden de bedrijven flink kunnen besparen op administratiekosten.

 

Op de lange termijn moeten de voorstellen van Panteia een structurerele toename van 220.000 arbeidsplaatsen mogelijk maken. 'De maatregelen moeten dan wel gezamenlijk geƫffectueerd worden om op korte termijn resultaat te kunnen boeken', aldus de onderzoekers, die benadrukken dat het pakket neutraal uitpakt voor het financieringstekort van de overheid.

Bron: ANP 10-10-2013